Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών
& Επικοινωνιακών Συστημάτων

Information & Communication Systems Security
Information Systems
Artificial Intelligence
Computer & Communication Systems
Geometry, Dynamical Systems & Cosmology

 


Ανακοίνωση
Προετοιμασία υποψηφίων ΠΜΣ: Οδηγίες προετοιμασίας και διευκρινίσεις


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αγαπητέ υποψήφιε,
Στο δικτυακό τόπο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών υπάρχουν 4-6 επιστημονικά άρθρα ανά κατεύθυνση που σου προτείνονται για μελέτη. Από τα επιστημονικά άρθρα που σου προτείνονται μπορείς να επιλέξεις εκείνο που φαίνεται ότι ταιριάζει καλύτερα στα ερευνητικά/γνωστικά σου ενδιαφέροντα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο και είσαι σε θέση να προτείνεις κάποιο άλλο σύμφωνο με τα ενδιαφέροντα σου, καλείσαι σ' εύλογο χρονικό διάστημα να υποβάλεις το εν λόγω άρθρο στην επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων του μεταπτυχιακού. Αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κρίνει αν μπορεί η συνέντευξη που θα πραγματοποιηθεί για την επιλογή σου στο μεταπτυχιακό να βασιστεί στο προτεινόμενο άρθρο και θα σε ειδοποιήσει για την απόφασή της.
Εν γένει, είναι αρκετά πιθανό αν όχι σίγουρο, τα προτεινόμενα άρθρα να σου φανούν δύσκολα και σε ορισμένα σημεία ακατανόητα. Αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει. Όλοι μας την πρώτη φορά που διαβάσαμε επιστημονικό άρθρο είχαμε σημαντικές δυσκολίες. Στην παρούσα φάση απλά καλείσαι διαβάζοντας το άρθρο να δεχθείς ερεθίσματα, τα οποία θα σε βοηθήσουν να κατευθύνεις την συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην διάρκεια της συνέντευξης στα μονοπάτια που επιθυμείς. Διαβάζοντας το άρθρο μη σταθείς σε λειτουργικές λεπτομέρειες ή βαθιές επιστημονικές αναλύσεις και απλά προσπάθησε να καταλάβεις που αυτό κινείται, το πρόβλημα που πραγματεύεται και την υψηλού επιπέδου λύση που προτείνει. Πρόσπαθησε να συσχετίσεις αυτά που διαβάζεις με τυχόν προηγούμενη γνώση σου, σκέψου τροποποιήσεις, ανέπτυξε προβληματισμούς, θέσε ερωτήσεις για τις οποίες θα ήθελες στην συνέντευξη να συζητήσουμε πιθανές απαντήσεις. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα εισαγωγικά κομμάτια του κάθε άρθρου τα οποία εν γένει αρκούν για να καθορίσουν την ευρύτερη γνωστική περιοχή που πραγματεύεται. Άλλωστε ο στόχος της συνέντευξης θα είναι η πραγμάτωση μιας συζήτησης, η οποία θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τα επιστημονικά σου ενδιαφέροντα, τους σχετικούς σου προβληματισμούς, καθώς και τα κίνητρα παρακολούθησης του εν λόγω μεταπτυχιακού.

Κύριο στόχο της συνέντευξης/εξέτασης πρόκειται να αποτελέσει η αξιολόγηση της συνολικής εικόνας του υποψηφίου και όχι ο βαθμός κατανόησης/τρόπος παρουσίασης ενός συγκεκριμένου ερευνητικού άρθρου. Πτυχές της εικόνας του υποψηφίου που ενδιαφέρουν για την επιλογή του ή όχι στο μεταπτυχιακό και που πρέπει να αναδυθούν μέσω της συνέντευξης/εξέτασης αποτελούν:

• Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την διαδικασία επιλογής, καθώς και τα κίνητρα παρακολούθησης του μεταπτυχιακού προγράμματος.
• Η γνώση των θεματικών αντικειμένων του μεταπτυχιακού, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και η θέληση του να αχοληθεί με ότι πραγματεύεται το μεταπτυχιακό.
• Η ικανότητά του να κατανοεί κάποιες βασικές αρχές ενός ερευνητικού άρθρου και να μπορεί αυτές, είτε να τις συνδυάσει μέ προγενέστερη γνώση του, είτε να τις τροποποιήσει για να τις συνδυάσει με προγενέστερη γνώση του, είτε ακόμη και να τις επεκτείνει παρουσιάζοντας κάποιες νέες ιδέες.
• Η ικανότητα του υποψηφίου να απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με την ευρύτερη θεματική περιοχή του άρθρου που επέλεξε να εξεταστεί.
• Η δυνατότητα του υποψηφίου να θέτει ερωτήματα σχετικά με το άρθο που διάβασε (είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο υποψήφιος θα έχει καταλάβει σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό μόνο τα εισαγωγικά σημεία ενός άρθου). Ο υποψήφιος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να υποβάλει ερωτήσεις για να φανεί ο τρόπος αντίδρασης του στις απαντήσεις αυτών.
• Η αγάπη του υποψηφίου για επιστημονική μελέτη και έρευνα.

Με εκτίμηση,
Καθ. Γεώργιος Βούρος
Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
«Τεχνολογίες και Διοίκηση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων»
Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
Πολυτεχνική Σχολή
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 
Home | Επικοινωνία | Σύνδεσμοι

πανεπιστημιο αιγαιου

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

τμημα μηχανικων πληροφοριακων & επικοινωνιακων συστηματων

© Copyright ICSD :: 2008 - 2018